Ferrari 458 Italia – fotorealisztikus renderelés

Egy olyan összetett témával foglalkozni, mint a 3D grafika, és annak minden trükkjét elsajátítani nem egyszerű feladat. Például hiába próbálok valószerű fényezéssel kísérletezgetni, ha nincs egy olyan modell amin ezt tesztelhetném. Nem mintha nem kötne le, de egy idő után sokkal hatékonyabb s nem kevésbé ésszerűbb egy-egy dologgal célzottan foglalkozni. Ezért döntöttem úgy, hogy kivételesen nem saját modell lesz a legújabb projekt alapja. Némi geometria javítást, optimalizálást, kiegészítők rajzolását azért így sem úsztam meg.

A Ferrari 458 Italia modellje kiváló alapnak tűnt elsődlegesen fényezés anyag kísérlethez. A cél az volt, hogy az általános módszer kiegészüljön olyan apróságokkal, amik jelentősen növelik a realisztikusságot. Ilyenek például, hogy mélységet adjunk a fényezésnek, elkülöníthető legyen az alapszín, a lakk, azok effektjei. Valószerűen működjenek a festés egyenetlenségei, a tükröződések, esetleg a metálfény.

Itt látható egy előtt utána állapot. Az alap verzió is egész vállalható darab, de ami lett belőle szerintem magáért beszél. Fórumok, oktató videók nyújtottak rengeteg segítséget, hogy ez a legyen a megjelenés. Összességében rengeteget sikerült tanulnom belőle, de kissé bűvésztrükk érzete van a dolognak. Tudod mi a nyitja, de valamiért nem sikerül, aztán ha rájössz, „ja hogy ez az”! Speciális „node”-ok alkalmazása már alapjaiban rengeteget segített. Például távolság, fényhossz alapján függővé tenni egy egy effekt hatását. Lényegében ennyi a trükk!

[twenty20 img1=”1596″ img2=”1593″ direction=”horizontal” offset=”0.5″ align=”none” width=”900px” height=”600px” before=”” after=”” hover=”false”]

A Ferrari 458 Italia kiváló alapot nyújtott ehhez a projekthez. Egyéb anyagok tekintetében jellemzően csak a kiegészíteni kellett az eddigi ismereteket, főként véletlenszerűséget alapul véve. A gumiabroncs felületének „színkavalkádja” alig kivehető, de az alapszín kiegészítése generált textúrákkal sokkal valóságosabb hatást kelt. Ehhez jött még némi utómunka… így születtek az alábbi renderek.

Pixelight - Ferrari 458 Italia
Pixelight - Ferrari 458 Italia
Pixelight - Ferrari 458 Italia
Pixelight - Ferrari 458 Italia