Blender F1 pályázat – 2009

A Blender F1 2009-es pályázata volt az első ahová célzottan készültem egy alkotással. Annak ellenére, hogy a programot nem régóta használtam, az azóta már oktatáson is tanított elv szerint építkeztem, azaz egyszerű formákból, mely segít átláthatóvá, könnyen értelmezhetővé tenni a művet. A Blender F1 pályázat témája egy képzeletbeli Forma 1 jármű modellezése és renderelése volt. A pályázatot kiírók – néhány technikai részleten túl – csak egy dolgot kötöttek ki, nyitott vezető fülkével kell készülnie.

Az alapötletem egy klasszikus forma modernizálása volt. A szimpla csővázra a régi kort idéző szivar alakú járgányok kasznija került maga alá rejtve a meghajtásért felelős sugárhajtóművet. A billenő, lebegést lehetővé tevő kerekek már-már komolytalannak tűnnek, bár ki tudja mennyire lesz földhöz ragadt a jövő autós cirkusza. Most visszanézve az alkotást, az akkori felkészültséghez képest küllemre talán még most sincs miért szégyenkezni. Ellenben a nyers modellt megszemlélve szinte az összes hibát elkövettem, amit lehetett. Rossz normálisok, felületjavító algoritmusok értelmetlenségig eltúlzott használata és sorolhatnám. Mivel csak a végeredmény számított, az F1 történelemmel is kapcsolatba hozható pályamű közel száz indulóból zsűri és közösségi szavazatok alapján az előkelő 13. (megosztva) helyet érte el.

Pixelight - Blender F1 pályázat 2009

I want to show how imagine a car designer -in the middle 1900- a futuristic F1 car. So I made an old style car wich uses modern technologies. Jet engine and fusion energy for levitation. My car can move on normal tracks, but if the driver turn down the wheels, he can use the anty gravity ability of the car. The line and the numbers are connect to the history and my country and symbolize the past and the future. 1894 – the first motor race in france, 1901 – the first Grand Prix, 1906 the Hungarian born Ferenc Szisz won a race, 1936 – the first GP in Hungary, Budapest- Nepliget.

Sajnos az – egyébként más magyar grafikus pályázó által is látogatott – 2009-es Blender F1 pályázat volt témájában az utolsó, így ezt követően ide már nem készülhetett újabb alkotás.